Backpacken in Cuba!

Cuba! Over verhalen uit de oude doos gesproken. Een reis met een aantal bijna doodervaringen, gesleur met een Samsonite, sigaren oplichterij, zoektochten naar (lekker) eten en een “paradijselijk” eilandje. Kortom een reis die je niet snel vergeet.

Met acht vrienden wilden we een avontuurlijke reis maken naar een exotisch land. Het werd Cuba. Niet naar het all-inclusive toeristenoord Varadero, maar we gingen backpacken! Het werden zeven backpacks en één Samsonite!

Het was het Cuba waar Fidel Castro nog aan de macht was. Communicatie was zo goed als onmogelijk en we hadden eigenlijk geen idee wat we konden verwachten. Een tijdperk waarin iedereen zo’n beetje net zijn eerste mobiele telefoon had versleten. Facebook bestond nog niet. Online van alles en nog wat reserveren of bestellen stond in de kinderschoenen.

De vliegreis boeken was het probleem niet. Echter een locatie vinden in Havana waar we met acht personen konden slapen bleek lastiger. Ik weet niet meer hoe, maar via een vage website hadden we contact met een Professor. Hij kon ons slaapplaatsen voor acht personen aanbieden in zijn eigen huis. We wisselden onze namen uit, ons vluchtnummer en de datum van aankomst. Dat leek mijn mede organisator en mij voldoende.

Eenmaal in het vliegtuig bleek niet iedereen even gecharmeerd van ons niet-bestaande “back-up” plan. We hadden geen adres, geen telefoonnummer, geen geld en geen alternatief hotel opgezocht. We zouden tegen middernacht aankomen. Maar bij aankomst stond er een heel schattig oud mannetje, de Professor, die ons opwachtte. Hij had een klein kartonnen bordje in zijn hand waarop één van onze namen stond geschreven.

We sliepen in een zogeheten Casa Particular. Als toerist overnacht je op deze manier bij de Cubanen thuis. Dat was over het hele land vrij goed geregeld. Tijdens onze reis hebben we op diverse bijzondere  locaties geslapen. We hebben veel lieve, gekke en praatgrage Cubanen ontmoet. Al ging dat laatste niet altijd even makkelijk in ons beste Spaans, eh oui…..oh eh si!

Havana

Vanuit Havana zijn we met de trein naar Pinar del Río gereisd. Met de nachttrein, een briljant idee om geld uit te sparen voor een overnachting…..eh, nou niet dus! Zo’n oude trein die overal stopt en fluit en stopt en fluit. Eenmaal in slaap gedommeld, werden we midden in de nacht in niemandsland gesommeerd direct de trein te verlaten. In eerste instantie leek het alsof de trein in brand stond. Al snel zagen we mannen met enorme spuitbussen. Die waren de trein aan het uitroken (desinfecteren), want we reden het tabaksgebied van Cuba binnen.

Pinar del Río

En tja, in het tabaksgebied moesten we uiteraard een tabaksplantage bezoeken en “echte” sigaren kopen. In een minuscuul hutje werd ons door een hoogzwangere vrouw gezworen dat dit de echte waren. Cohiba,  Romeo Y Julieta en Montecristo, deze merken lagen allemaal keurig verpakt in “originele” dozen. De mannen kochten allemaal goed in. Het mag geen verrassing zijn dat deze sigaren niet te paffen waren.

Het idee was om met een sigaartje erbij Oud & Nieuw te vieren op het dakterras van onze Casa Particular. Een alcoholische versnapering, vuurwerk kijken en vervolgens een gelegenheid op zoeken voor een afzakkertje. Niet iedereen hielt het tot twaalf uur vol haha. En twaalf uur zelf…..doodse stilte, geen boe of bah gehoord, geen vuurwerk, geen feest, niets. Gelukkig Nieuwjaar!!!

Onze reis voortzetten van het regenachtige Pinar del Río naar een paradijselijk eilandje onder Cuba leek ons wel wat. Met het vliegtuig…..vliegtuigje…..oud vliegtuigje…..oud gammel vliegtuigje. Bij het aanzwengelen van de propellermotoren begon het te roken in de cabine. De stewardess kreeg de deur van het vliegtuig in eerste instantie niet dicht. Hoe dat uiteindelijk wel ging werd door de rook niet zichtbaar.

Het paradijselijke eilandje bleek koud en nat. Het strand en het water waren smerig. De zon zou toch echt doorbreken, maar liet ons in de steek. Er bleek nergens eten te bekennen. In een troosteloze bar hebben we de hele voorraad sterke drank weggedronken. Daarbij hadden we het vermoeden dat er toch wat anders in de originele flessen was overgeschonken. Honderd US dollar verder en we waren alle acht ladderzat!

Terug op het vaste land konden we gelukkig toch nog van de zon genieten. In de Varkensbaai en in het idyllische stadje Trinidad. De rit er naar toe met twee taxi’s was wederom een dollemansrit. Ik heb nog nooit urenlang zo hard de longen uit mijn lijf gezongen om de chauffeur wakker te houden. Zelfs de cola die we voor hem onderweg hadden gekocht, weerhield hem er niet van constant te knikkebollen tijdens het rijden. Nog een geluk bij een ongeluk dat deze taxichauffeur niet openlijk rum dronk en als een maniak reed. Dat hadden we namelijk al eerder meegemaakt.

De Varkensbaai

Een aardig wonder dus, dat we het er met z’n allen levend van hebben afgebracht. Inclusief de Samsonite die níet in Trabantjes past, níet over niet-bestaande stoepen kan rollen en níet op je rug past als je een eind moet lopen.

Was het dan zo’n dramatische vakantie? Helemaal niet, het was briljant. Met zeven hele goede vrienden op avontuur. Gelachen, gehuild, chagrijnig geweest, grappen uitgehaald, elkaar nog beter leren kennen en mooie herinneringen gemaakt. Tot op dag van vandaag kunnen we er nog heel hard om lachen.

Met andere woorden, Cuba is wel echt een aanrader hoor. Met iets meer voorbereiding, heb je de vakantie van je leven! En als het goed is inmiddels een meer toegankelijker land.

Trinidad

Voor deze reisblog heb ik serieus de fysieke foto’s staan fotograferen. We leefden nog niet helemaal in een vol digitaal heb. De foto’s vond ik destijds buitengewoon goed gelukt. Als ik er nu naar kijk, zie ik waardevolle herinneringen, maar de kwaliteit is om te huilen.

Ben je binnenkort van plan een reis naar Cuba te maken? Koop dan de Lonely Planet via Bol.com. Je zal hem nodig hebben! Klik op het boek hieronder:

[bol_product_links block_id=”bol_5c77ff3b576c3_selected-products” products=”9200000075547614″ name=”LP Cuba” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deel dit bericht via:

You may also like