Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij

Nog eventjes over New York dan, omdat mijn bezoek aan Ground Zero zo ontzettend veel indruk op mij heeft gemaakt. Daar hoort een boek bij, over de 9/11 aanslagen.

In dit geval fictie. Een ontroerend verhaal over een jongen van 9 wiens vader toevallig in één van de Twin Towers was en nooit meer thuis kwam. Extreem Luid & Ongelooflijk Dichtbij van Jonathan Safran Foer.

Wat doe je als je tussen de spullen van je overleden vader een sleutel vindt in een envelop met de letters Black erop geschreven. Dan ga je op zoek naar het slot. Althans dat doet Oskar, de hoofdpersoon in dit boek. Oskar had een hele goede band met zijn vader, die hem altijd uitdaagde met raadsels en ander speurwerk. De buitengewoon slimme Oskar maakt een plan, stippelt een route uit door New York en begint z’n zoektocht. Een zoektocht die de jongen bezig houdt om het grote verlies van zijn vader te kunnen verwerken.

Naast de zoektocht van Oskar loopt er nog een andere verhaallijn door het boek. Namelijk die van zijn opa en oma, de ouders van Oskar’s vader. Allebei vluchtten ze na het bombardement op Dresden naar de US. Ook bij hen is het ontroerend om te zien hoe ze omgaan met het feit dat ze tijdens een verschrikkelijke gebeurtenis een dierbare zijn verloren.

Wat maakt dit boek zo speciaal? De schrijfstijl, of beter gezegd, verschillende schrijfstijlen. Zowel bij het perspectief van Oskar als dat van zijn opa en oma verandert de schrijfstijl. Bij iedere hoofdpersoon verdwijn je op geheel eigen wijze in het hoofd van de hoofdpersoon. Bekwaam en boeiend gedaan.

Niet alleen de schrijfstijl is bijzonder in dit boek, maar zeker ook de lay-out. Pagina’s met maar één zin, stukken tekst waarin woorden rood omcirkeld zijn, de meest bizarre foto’s, pagina’s met alleen cijfers, lege pagina’s, gekleurde kladblaadjes of normale tekst, maar dan herhaaldelijk over elkaar getypt waarbij uiteindelijk alleen een zwarte pagina overblijft.

Het boek is origineel, bij vlagen zeer grappig, maar vooral erg aangrijpend. Het zou zomaar kunnen dat de tranen over je wangen rollen van het lachen als van het huilen op één en dezelfde bladzijde. Een boek dat je gelezen moet hebben en nooit meer zal vergeten.

[bol_product_links block_id=”bol_5c77f40fdc52c_selected-products” products=”9200000051724467″ name=”Extreem luid” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deel dit bericht via:

You may also like