Het Puttertje

Het Puttertje van Donna Tartt is een juweel van een boek. Donna Tartt schrijft grandioos. Ik ben een grote fan van haar. Voor de leesliefhebber dus een boek dat je gelezen moet hebben.

Zeker als je geen moeite hebt met ruim 800 pagina’s. Wat is er dan zo grandioos? Het feit dat de schrijfster in 800 pagina’s de tijd heeft gehad om buitengewoon interessante en boeiende karakters neer te zetten en tegelijkertijd een pageturner heeft gecreëerd.

Het verhaal begint in Amsterdam en je ontmoet Theo Decker, een Amerikaan, die zich schuil houdt in een hotel. Op de eerste 4 pagina’s wordt gelijk duidelijk dat hij iets te maken heeft met een moordzaak. Vooralsnog is onduidelijk waarom precies. Theo probeert tevergeefs de Nederlandse kranten te ontcijferen op zoek naar zijn naam of andere details over het misdrijf. De start van het boek begint mysterieus, verwarrend en koortsachtig. Theo, die zelf ook letterlijk koorts heeft, droomt over zijn overleden moeder. De liefdevolle moeder die hij op 13 jarige leeftijd verliest en zijn leven overhoop gooit. Een leven dat vervolgens ongewild lijkt te ontsporen.

En dan is er nog Het Puttertje, het schilderij van de Nederlandse schilder Carel Fabritius uit 1654. Dit kunstwerk loopt als een rode draad door het verhaal. Het Puttertje is het schilderij dat zijn moeder zo prachtig vond en waar hun laatste conversatie over ging. Het schilderij dat Theo al die tijd op de been houdt wanneer het lot zijn leven iedere keer weer een andere wending geeft. Theo raakt mede door dit schilderij ook verwikkeld in allerlei zaakjes in de onderwereld van de kunst, wat zorgt voor een thrillerachtig einde van het boek.

Sta je op het punt om op vakantie te gaan en kan je echt niet bedenken welk boek je wilt lezen. Klik op het boek hieronder en bestel via Bol.com. En voor de slimmerds onder ons, bestel het e-book als je het gewicht van je koffer beperkt wil houden.

[bol_product_links block_id=”bol_5c77f48596c3b_selected-products” products=”9200000036299623″ name=”Het puttertje” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Grappig detail. De wereldpremière van het boek verscheen als eerste in het Nederlands en later pas in het Engels.

Donna Tartt won voor dit boek de prestigieuze Pulitzerprijs voor fictie in 2014.

Het schilderij “Het Puttertje” is eigendom van het Mauritshuis in Den Haag waar je het kan bezichtigen. Bekijk deze link: puttertje.mauritshuis.nl/nl

Donna Tartt heeft slechts drie romans geschreven. De Verborgen Geschiedenis (1992), De Kleine Vriend (2002) en Het Puttertje (2013). Ik heb ze alle drie gelezen en vooral de eerste, De Verborgen Geschiedenis, is ook geniaal. Ik zal in de toekomst een blog over dit boek schrijven. Het is ruim 20 jaar geleden dat ik dat gelezen heb, dus ik wil het eigenlijk nog een keer lezen. Een boek een tweede keer lezen is eigenlijk tegen mijn principe, maar ik maak graag een uitzondering voor De Verborgen Geschiedenis. Het heeft altijd in mijn top 5 gestaan.

Deel dit bericht via:

You may also like