HhhH

Hoeveel boeken heb jij over de Tweede Wereldoorlog gelezen? Ikzelf heb ze nooit geteld, maar het moeten er al tientallen zijn geweest. Op de basisschool kom je al snel in aanraking met de ontelbare verhalen. Voornamelijk vanuit een Nederlands perspectief.

Kinderboeken, romans, biografieën en geschiedenisboeken. De één nog aangrijpender dan de ander. Zijn er dan nog recent boeken geschreven over WWII die verrassen met nieuwe verhalen en feiten die mij totaal onbekend waren? Zo’n boek bestaat zeker, HhhH van Laurent Binet.

Dit boek vind ik om twee redenen bijzonder. Daarom wil ik iedereen aanraden dit boek te gaan lezen. Ten eerste gaat het over de aanslag op Reinhard Heydrich op 27 mei 1942 in Praag. Wie zeg je? Ik moet bekennen dat ik nog nooit van Heydrich had gehoord. Of ik moet tot mijn eigen verbazing concluderen dat ik heb liggen slapen tijdens geschiedenisles.

Heydrich was één van de grootste Nazi kopstukken. De man die, achter de schermen, het brein is geweest achter De Nacht van de Lange Messen (het wegwerken van Hitlers tegenstanders). Hij was betrokken bij de Kristallnacht en was hij initiatiefnemer van de Wannsee conferentie. Tijdens deze conferentie stuurde Heydrich aan op besluitvorming rond de snelle en totale vernietiging van alle Joden. Hij wist iedereen te overtuigen, de rest is geschiedenis. Als Nazi kopstuk wordt hij uiteindelijk vervangend “Reichsprotektor” van Bohemen en Moravië. De bedoeling was om het Tsjechische verzet aan te pakken. Hij heeft bijnamen als De Slager van Praag en Het Blonde Beest.

HhhH staat voor Himmlers hersens heten Heydrich, verwijzend naar het feit dat hij het kwade brein van Himmler was. Maar dit boek gaat niet alleen over Heydrich. De aanslag op zijn leven staat centraal in dit boek en daarbij ook de twee aanslagplegers. Dat zijn de soldaten en verzetsstrijders, Jan Kubiš en Jozef Gabčík.

Er is nog een tweede reden waarom ik geloof dat dit boek zo bijzonder. De schrijver begint namelijk uit te leggen hoe hij de feiten over deze aanval en de aanloop ernaar heeft verzameld. Het wordt een enorme zoektocht naar details. Deze blijken soms moeilijk te traceren. Details over de voorbereiding, de motivatie, de locatie, de aanslagplegers en de periode daarna. Voor dit boek wil Laurent Binet zich alleen aan de feiten houden. De schrijver probeert dus alle interpretatie te vermijden. Dit lijkt een onmogelijke opdracht. Daarom bespreekt Binet met zijn lezers wanneer hij zal afwijken van de feiten vanwege gebrek aan bewijs. Dat levert een aparte en leuke vertelstructuur op. De zoektocht van de schrijver naar wat er precies gebeurde op 27 mei 1942 is buitengewoon fascinerend. Laurent Binet weet de feiten boeiend te houden. Tot en met de spannende ontknoping van alle gebeurtenissen.

Nieuwsgierig geworden naar dit boek? Bestel HhhH van Laurent Binet via Bol.com. Klik op het boek hieronder:

[bol_product_links block_id=”bol_5c77fe3a2cff8_selected-products” products=”9200000051780811″ name=”HhhH” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deel dit bericht via:

You may also like