Ik mis mezelf

Je staat midden in het leven. Je hebt een goede baan en je bent trots op wat je tot nog toe hebt bereikt. Een fijn gezinsleven, ieder zo met zijn eigen ditjes en datjes. Je hebt een rijk sociaal leven, je sport voldoende en je hebt een, op het oog, fysiek gezond lichaam.

Totdat simpele woorden je ontschieten tijdens het geven van een presentatie. Je vergeet zomaar een belangrijke afspraak en tijdens je gebruikelijke hardlooprondje weet je ineens niet meer waar je bent. Dingen die je normaal nooit overkomen. Je wijt ze aan je drukke baan. Je bent tenslotte professor in de psychologie aan de Harvard University. En, je reist de hele wereld over voor conferenties in je vakgebied en je begeleidt een aantal promovendi.

Alice is bijna 50 jaar. Na een bezoek aan de huisarts en diverse testen bij een neuroloog wordt de ziekte van Alzheimer bij haar geconstateerd. Deze ziekte is een echte sluipmoordenaar. Er zijn wel medicijnen die het proces kunnen vertragen, maar vaak wordt de diagnose laat vastgesteld. In het geval van Alice worden de symptomen bijvoorbeeld eerst toegeschreven aan de overgang, slapeloosheid of een burn-out.

Lisa Genova beschrijft subtiel en meedogenloos hoe de ziekte het leven van Alice en haar familie beïnvloedt. Het is buitengewoon ontroerend, maar ook beangstigend om te lezen dat Alice de controle over haar geest kwijtraakt. Het verhaal heeft een enorme indruk op mij gemaakt. Alle mooie herinneringen die langzaam wegglippen. De gezichten van mensen die je dierbaar zijn, herken je opeens niet meer. Echt hartverscheurend en in zekere zin mijn ergste nachtmerrie. Dit boek moet je lezen als je iets wil begrijpen over de ziekte van Alzheimer.

Toen de film over dit boek uitkwam in 2014 wilde ik zoals gebruikelijk eerst het boek lezen. Het kwam er maar niet van. Vorig jaar kreeg ik het boek van een lieve buurvrouw. Recent heb ik het boek vrijwel in één keer uitgelezen. In de film wordt Alice vertolkt door de actrice Julianne Moore. In 2015 won ze de Oscar, Golden Globe en BAFTA award voor beste actrice. Jullie raden het al, de film die ik binnenkort ga kijken is…..Still Alice!

Lisa Genova heeft een PhD in neurobiologie aan de Harvard Universiteit en heeft meerder romans geschreven die zijn geïnspireerd op haar vakgebied en het menselijk brein.

Bestel dit boek via Bol.com. Klik op het boek hieronder.

[bol_product_links block_id=”bol_5c77fea8a30b1_selected-products” products=”9200000006877855″ name=”Ik mis mezelf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deel dit bericht via:

You may also like