Marrakesh

Als vrienden gaan trouwen in Marrakesh en daar een driedaags festijn van maken, dan zeg je uiteraard geen nee als de uitnodiging op de deurmat valt.

Het toeval wilde dat wij niet lang daarvoor al in Marrakesh waren geweest. Marokko is niet alleen een fantastische vakantiebestemming, maar je kan er ook buitengewoon goed surfen. Essaouira is zo’n geweldige surfspot, maar ook Taghazout, meer naar het zuiden. Ik zal later nog eens bloggen over onze surfervaringen, maar we gaan het eerst eens hebben over Marrakesh.

Als we op vakantie gaan, afhankelijk van de tijd en het beschikbare budget, kiezen we een bestemming en bepalen we de duur van de reis. Vervolgens ga ik helemaal los met het boeken en plannen van de reis. Reinier zorgt op de dag van vertrek dat hij zijn tas heeft gepakt (en niet te vergeten zijn credit card) en laat zich verrassen. Volgens Reinier gaat dit altijd op z’n Annemaries…..prima georganiseerd, maar er zitten altijd een paar onzekere verrassingselementen in. Reinier boekt bijvoorbeeld het liefst een auto bij Hertz of Avis, lekker duidelijk. Maar met mij op vakantie staat hij helemaal achteraf op de parkeerplaats van Marrakesh Airport bij twee jonge knullen. Deze gasten runnen hun “autoverhuur bedrijf” via de achterbak van een auto.

We krijgen een aftands barrel toegewezen. We kunnen nog kiezen of we navigatie willen. In hun achterbak liggen alle nep TomTom’s op een hoop bij elkaar. Nee toch maar niet, Google maps werkt ook prima. Als we wegrijden van de parkeerplaats komt de stoom nog uit Reinier z’n oren haha. Maar ik ben helemaal happy met ons barrel, zeker omdat de andere weggebruikers vrij roekeloos rijden. De enorme krassen die ineens op de voorbumper van de auto zaten, terwijl de auto geparkeerd stond, worden bij het inleveren niet eens opgemerkt. Prima bakkie.

Of als we de auto weer hebben ingeleverd en wij op zoek moeten naar onze riad in Marrakesh……  volgens Reinier ook één groot “succes” hahaha. De taxichauffeur stopt ineens midden in de stad op een klein vaag pleintje. Dit lijkt ons niet het goede adres. We moeten uitstappen en de taxichauffeur brabbelt wat, maar wij hebben geen idee wat. Er komt een heel oud mannetje aangelopen met een handkar. Onze koffers worden in de handkar geladen en het wordt ons duidelijk dat de taxichauffeur niet verder de stad in kan. We rekenen af en op goed geluk volgen wij het oude mannetje. Op zijn slippers navigeert hij rap door het steeds drukker wordende publiek in het centrum van de stad. Reinier vindt het helemaal niets en overlegt met mij ons strijdplan.

Djemaa el Fna – Grote plein – Marrakesh

Inmiddels zijn we aanbeland op het grote plein in Marrakesh waar het krioelt van de mensen en wij de nauwe drukke straatjes van de souk induiken. Reinier wil dat ik bij de kar en het mannetje blijf, mocht iemand één van onze koffers van de kar graaien, zodat hij dan achter de dief aan kan rennen. Zo goed en zo kwaad als het kan lopen we allebei naast de kar, maar vanwege de drukte lukt dat niet altijd.

We zijn intussen al diep in het doolhof beland en vrees ik dat ik de weg terug al niet meer kan vinden. In een enigszins verlaten steeg stopt het mannetje voor een grote houten deur en begint de koffers van de kar te halen. Geen idee wat we deze man moeten betalen, dus we gokken op een aardige tip. Hij klaagt niet en loopt weg, dus dat was voldoende (of veel te veel).

De grote deur is open en we stappen plotseling binnen op een prachtige binnenplaats, een oase van rust. Een riad is in principe een traditioneel Marokkaans huis of klein paleis met een grote binnentuin. Inmiddels zijn veel van deze huizen omgedoopt tot kleine hotels. Wij verbleven in Riad Villa Wengé. De vele Riads in Marrakesh zijn kleinschalig en relatief goedkoop (er zijn wel grote verschillen, maar in de prijsklasse €50-100 per nacht heb je echt een prima overnachting). Praktisch alle riads bevinden zich in het autoloze centrum van de stad, een groot voordeel.

Voor ons was het destijds niet altijd handig, omdat de diverse locaties van de bruiloft net buiten de stad lagen. Het Ksar Char-Bagh en het Sahara Palace hotel zijn echt waanzinnig mooi en super romantisch (denk hotel uit de film Sex & the City 2, die trouwens letterlijk iets verderop ligt). Het was een prachtige bruiloft. Mocht je in Marrakesh zijn voor je huwelijksreis of andere romantische aangelegenheid dan stel ik voor dat je de portemonnee trekt en in één van deze hotels verblijft.

Als je in Marrakesh bent, vergeet dan niet het Paleis Bahia te bezoeken. Het doet denken aan het Alhambra in Spanje. Het is een klein paleis dat midden in de stad ligt met kamers vol bijzondere mozaïek en beschilderd houtwerk. Eén en al pracht en praal. Daar hou ik nogal van.

Bahia paleis

In Marrakesh mag je ook de souk niet overslaan. Het is echt een doolhof, waar je compleet in kan verdwijnen. Wat kan je er niet kopen….eh….te veel op om te noemen. Je moet goed weten wat je wel en niet wilt kopen en van afdingen houden, anders ben je verloren. Heb je niet zoveel zin in dit gedoe, ga dan naar de Essemble Artisanal. Dat ligt net buiten het centrum, maar het is makkelijk te vinden. Wij zijn er naar toe gelopen. Dit complex is eigenlijk een werkplaats van allerlei Marokkaanse werklui en kunstenaars die prachtige Marokkaanse kunst, kleding en andere snuisterijen maken. Het wordt gesubsidieerd door de overheid en het zou kunnen dat je meer betaalt dan in de souk, maar het geld gaat direct naar de maker en afdingen is niet nodig. In het midden zit een klein koffietentje waar je heerlijke koffie en muntthee kan drinken.

Souk – Marrakesh

Oh en nog één ding. Ga lekker naar de hammam. Vraag bij je riad welke je het beste kan bezoeken. Je wordt even goed geboend en gemasseerd. Na een aantal drukke dagen is dat toch wel de kers op de taart.

Is Marokko jouw volgende vakantiebestemming, bestel dan de “one and only Lonely Planet Morocco” via Bol.com. Klik op het boek hieronder!!

You may also like