Robbeneiland – Kaapstad

De eerste keer dat ik Kaapstad bezocht was eigenlijk een rare ervaring. Vliegtuig uit, hotelshuttle naar hotel, eendaagse conferentie in hotel, hotelshuttle naar vliegveld en door naar Pretoria.

Terwijl ik terugreed naar het vliegveld keek ik uit het autoraam en zag in de schemering nog net de Tafelberg. Op dat moment realiseerde ik me voor het eerst dat ik in Kaapstad was, best treurig toch?

Deze mazzelaar kreeg twee jaar later een herkansing. Oké, je bent er nog steeds voor je werk, dus veel sightseeing is er niet bij. Gelukkig was ik dit keer op een vrijdag klaar en vloog ik pas zaterdag terug….en goh wat vervelend, er was alleen een late avondvlucht beschikbaar……

Samen met een (ex)collega besloten we om die dag de Tafelberg te beklimmen (lees kabelbaan, want jezelf in het zweet werken was zonde van de tijd). En dus was er tijd over om Robbeneiland te bezoeken. Het stond niet specifiek op mijn wensenlijstje, maar eenmaal in Kaapstad is het echt een no-brainer.

Uitzicht op Robbeneiland vanaf de Tafelberg

Zorg ervoor dat je je tour van tevoren boekt, want op de dag zelf zitten ze snel vol. Je kunt dit online doen via de Robbeneiland-website of een bezoek brengen aan het Robbeneiland museum op de V&A Waterfront in Kaapstad. Dit is ook de locatie waar de veerboot vertrekt.

Ik was 11 jaar oud toen Nelson Mandela uit de gevangenis werd vrijgelaten (overigens zat hij destijds niet meer op Robbeneiland). Te jong om te begrijpen hoe bijzonder dat moment was, maar ik kan me het nieuws zeker nog wel herinneren. Pas later realiseerde ik me hoe bizar de hele apartheid politiek is en dat Nelson Mandela (en vele anderen) zo lang gevangen heeft gezeten voor het feit dat hij tegen apartheid vocht.

Op deze zonnige middag stapten we op een kleine veerboot en ik was blij dat de zee niet zo ruig was. Het eiland voelde zo vredig en kalm aan, wat ironisch is omdat alles behalve vreedzame dingen gebeurden op dit eiland. Het uitzicht op Kaapstad is adembenemend en het lijkt zo dichtbij. We kwamen een paar geinige inwoners tegen, een groep mini-pinguïns die de weg blokkeerden.

Uitzicht op Kaapstad

Geinige kleine pinguïns

Op het moment dat je de gevangenis binnenkomt, stoppen mensen met praten of verlagen ze in ieder geval hun stem. Het is net of je een kerk, een moskee of een tempel bezoekt. Ik ben geen religieus persoon, maar ik bezoek graag religieuze gebouwen vanwege de serene sfeer. Robbeneiland had voor mij een vergelijkbare sfeer.

Alle bezoekers gingen ​​plechtig in de rij staan om door de kleine gangen van de gevangenis te lopen en langzaam passeer je de cel van Nelson Mandela. Het is moeilijk voor te stellen dat Nelson Mandela ongeveer 18 jaar in deze kleine cel heeft geleefd. Het is even een momentje waarop je stil staat bij je eigen “belangrijke” en  comfortabele leven. Wat was er ook alweer zo belangrijk?

Nelson Mandela’s cel

Wonderen bestaan wel degelijk. Nelson Mandela werd in 1994, 4 jaar na zijn vrijlating, president van Zuid Afrika. Hij probeerde mensen altijd te overtuigen dat hij geen heilige was, maar als je nog steeds mensen over de hele wereld inspireert, geloof ik dat hij dat wel is. Het is jammer dat de wereld zo’n opmerkelijke persoon verloren heeft. Iemand die altijd bleef geloven in de goedheid van mensen en in vergeving.

Het was tijd om Robbeneiland te verlaten, het was winderig en de zee wilder dus ik bleef het liefst aan dek. Kaapstad naderde rap en al snel meerden we aan bij de aanlegplaats van de veerboot. Vanaf de waterkant keek ik terug over het water en zag het kleine eiland liggen. Wat een speciale plek … het is absoluut een must om Robbeneiland te bezoeken voor iedereen die in Kaapstad verblijft.

[bol_product_links block_id=”bol_5c77e985ad86b_selected-products” products=”9200000090050102″ name=”LP Cape Town” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deel dit bericht via:

You may also like