Sydney – Oud & Nieuw vieren

Parijs, Londen, Brussel, Istanboel, Kopenhagen, elk jaar vierden Reinier en ik Oud & Nieuw in een andere Europese stad. Een feestje voor ons samen. Niet met familie, niet met vrienden, niet op een anoniem groot feest en al helemaal niet samen thuis op de bank.

Totdat Reinier naar Australië vertrok en ik “ietwat” later volgde. Zaten we daar in Port Augusta. Tomaten aan het kweken. En nee, het was geen boerderij met dieren, maar die tomatenplantjes kunnen ook niet even alleen gelaten worden. Geen stedentripje voor ons dat jaar.

Op 31 december is het warm in Port Augusta. Hoog zomer in de woestijn. Temperaturen boven de 40 graden zijn geen uitzondering. Dus geen dikke truien, gure wind, warme chocolade melk, oliebollen of glühwein. In je bikini, buiten in de tuin een film kijken, hapjes erbij en wat bubbels. En dan is het plots 12 uur. Vol verwachting keken we vanuit onze tuin richting het stadje. Oké, het was “fire season”, elk vuurtje is ten strengste verboden, maar de gemeente zou toch wel iets organiseren? Nee dus. Geen knal, geen pijl, geen boe of bah. Doodse stilte. Dat zouden we het jaar daarop anders doen. Ons eerste goede voornemen.

Het werd Sydney, waar anders! Wie kent de beelden niet, het vuurwerk vanaf de Sydney Harbour Bridge en bij het Sydney Opera House. Dat moesten wij ook meemaken. Ondanks onze goede voornemens, planden we onze trip rijkelijk laat. Niet zo slim als blijkt dat ook een miljoen andere mensen hetzelfde plannen. Gelukkig vonden we op tijd een hele leuke Airbnb in Neutral Bay.

Een goede locatie vinden om het vuurwerk te bekijken bleek de volgende uitdaging. Sydney heeft een website speciaal voor de Oud & Nieuw viering: www.sydneynewyearseve.com. Hier vind je veel relevante informatie. En toch bleef het een beetje gissen. Je kan je moeilijk een voorstelling maken van zo’n avond. Hoe groot is de drukte en hoe lang gaat het openbaar vervoer allemaal duren? Wat is nou de beste plek om het vuurwerk te bekijken? Ga je voor één van de talloze gratis plekken? Helaas wordt daar geen drank geschonken en zelf meenemen mag niet. Hoe laat moet je er al staan om een goede plek te kunnen bemachtigen? Zijn er toiletten?

We kozen het zekere voor het onzekere. Kaartjes voor een locatie waar zowel een diner was inbegrepen en drank werd geschonken. Clark Island, een piepklein eilandje midden in de baai. We zouden met een privé veerboot gebracht en gehaald worden. Prijs…ehhhh…maar dan heb je ook wat haha.

Deze stad heeft vaker een Oud & Nieuw feestje georganiseerd. Dat merk je aan alles. Geen chaotische toestanden, heel veel crew op straat voor vragen, duidelijke markeringen wie moet waar zijn. Openbaar vervoer loopt gestroomlijnd, wel druk, maar niet benauwend druk. Wij hadden onze veerboot zo gevonden. Voor ons gevoel zaten we met slechts een handvol mensen op dit eilandje. Het was versierd met vintage lampionnen, er stonden rieten fauteuils, ligstoelen en overal lagen dekens. Er was een buffet met prima eten. Onder het genot van een drankje, de ondergaande zon en een goed gesprek was het wachten op het grote moment.

Jaaa, en toen was het 12 uur!!! BOEM! Holy moly wat een gigantisch vuurwerk. Echt waanzinnig!! Londen kan er wat van, maar volgens mij valt Sydney bijna niet te overtreffen. Het vuurwerk zelf misschien wel, maar niet de locatie. Die hele baai staat te knallen. De enorme brug is het toppunt, maar op diverse pontons wordt synchroon over een lengte van zo’n 3km zoveel vuurwerk afgeschoten…..adembenemend.

En als klap op de vuurpijl…..hadden we voor de dag erna kaartjes om de Harbour Bridge te beklimmen. Als je in Sydney bent, maakt niet uit wanneer, is dit een attractie die je niet mag missen. Het is niet zwaar, maar je moet er wel een heel dagdeel voor uittrekken. Het duurt zo’n 3.5 uur. Wat een ervaring. Wat een uitzicht!!

Eenmaal op de top overvalt je een gevoel van onoverwinnelijkheid. De sportieve prestatie valt wel mee, maar het is echt een heel bijzonder moment om boven op deze brug te staan. Gelukkig krijg je de tijd om ervan te genieten, al mag je natuurlijk niet te lang blijven. Jouw groepje moet helaas weer plaatsmaken voor de volgende klimmers. Er worden professionele foto’s van je gemaakt. Die hoef je natuurlijk niet te kopen, maar hé, hoe vaak ga je dit doen in je leven, haha.

Voldaan en opgeladen zaten we in het vliegtuig terug naar Adelaide! Happy New Year!!

Komend jaar ook Nieuwjaar vieren in Sydney? Begin alvast met de voorpret en bestel de Lonely Planet van Sydney! Klik op het boek hieronder om via Bol.com te bestellen.

[bol_product_links block_id=”bol_5c781fd21857c_selected-products” products=”9200000092732362″ name=”LP Sydney” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Deel dit bericht via:

You may also like